HUSin alueella tai Helsingin, Vantaan ja Keravan tai Keski-Uudenmaan hyvinvointialueiden neuvoloissa tai ultraäänitutkimuksia tekevissä yksiköissä asioivat äidit kutsutaan käymään kaksi kertaa tutkimushoitajan vastaanotolla Meilahden Haartman-instituutissa.
Mitä tutkimushoitajakäynnillä tehdään?
Ensimmäinen käyntisi tutkimushoitajan vastaanotolla on, kun olet antanut sähköisen suostumuksesi tutkimukseen ja täyttänyt kyselylomakkeet. Käynnillä otamme veri- ja hiusnäytteet perimän ja biologisten merkkiaineiden määritystä varten sekä annamme ohjeistuksen nettiterapian läpikäymiseen.
Toinen käynti on 12 viikon nettiterapian jälkeen, kun olet täyttänyt kyselylomakkeet. Myös tällä käynnillä otetaan veri- ja hiusnäytteet. Samalla kysymme kokemuksiasi nettiterapiasta.
Pyydämme sinulta myös lupaa käyttää tarvittaessa raskauden normaalin seurannan yhteydessä otettavien seulontaverinäytteiden ylitse jäävää määrää sekä synnytyksen jälkeen poispantavia kudoksia (istukkaa, napanuoraa, sikiökalvoja ja napaverta).
Mitä tutkimme antamistasi veri- ja hiusnäytteistä?
Hiusnäytteistäsi analysoimme stressihormoni kortisolin. Verinäytteistäsi ja synnytyksen jälkeen poispantavista kudoksista analysoimme perimäaineksen perimän vaihtelua, perintötekijöiden ilmentymistä ja perintötekijöiden toimintaa säätelevien mekanismien tutkimiseksi.
Verinäytteistäsi ja lapsesi napaverinäytteestä tulemme myöhemmin määrittämään myös hormonaalisia tekijöitä, tulehduksesta kertovia merkkiaineita, aineenvaihduntatuotteita, kilpirauhasen toiminnasta kertovia hormonaalisia tekijöitä ja vitamiinien saannista kertovia tekijöitä ja tarvittaessa muita tutkimuskysymysten kannalta tärkeitä tekijöitä. Synnytyksen jälkeen poispantavista kudoksista tulemme myöhemmin määrittämään myös kudoksen rakennetta kuvaavia tekijöitä. Nämä tiedot kerätään tutkimukselliseen käyttöön.
Tutkimalla perimän vaihtelua, perintötekijöiden ilmentymistä ja perintötekijöiden toimintaa sääteleviä mekanismeja selvitämme, voimmeko perinnöllisten tekijöiden avulla tunnistaa ne naiset, joiden masennus on vaarassa kehittyä tai vaikeutua raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Selvitämme myös, ketkä äideistä ja lapsista ovat hyötyneet eniten nettiterapiahoidosta. Geenikartoitus tehdään koko perimän tasolla, mutta erityisen kiinnostuksen kohteena ovat masennukseen liittyviä proteiineja valmistavat geenit. Koko genomin, eli kaikki geenit kattava tutkimus on nykyisin yleisin tapa tutkia geenejä ja niiden toimintaa.
Tutkimushoitajan yhteystiedot
Jaana Palukka
Tutkimushoitaja
Puh. 045 2783969
Email. tutkimushoitaja@iloodottaa.fi
Käyntiosoite
Haartmaninkatu 3, F-rappu
Helsinki